logo2_300x150

Hacking. O formă de magie modernă
În antichitate, oamenii obișnuiți nu puteau explica relația dintre ritualurile religioase sau actele de vrăjitorie și efectele inexplicabile pe care le experimentau atunci când aveau de-a face cu acestea. Exact în același mod, oamenii obișnuiți din zilele noastre nu pot explica, de exemplu, relația care există clicurile pe care le efectuează atunci când cumpără un produs de pe EMAG, suma de bani rămasă în contul bancar și produsele pe care le primesc prin intermediul unui curier, a doua zi la ușă.
Conform dicționarelor moderne, cuvintele  magician  și  magie  se referă la o persoană care practică magia/vrăjitoria și are diferite puteri și influență asupra oamenilor și obiectelor din jurul său, respectiv arta de a efectua astfel de lucruri. În copilărie, am fost încântați de cărți, benzi desenate și filme, în care un bătrân cu barbă albă, având o pălărie ascuțită amuzantă, dezlănțuia forțe puternice, transformând lumea și viețile celor din jur. Cine nu a visat – în copilărie – să aibă asemenea puteri?   Fiecare perioadă de timp a istoriei și fiecare generație de copii avea propriul ei fel de magie. În antichitate sau Evul Mediu, aceasta era doar o artă transmisă din generație în generație prin ritualuri ezoterice. Deși, în zilele noastre, avem tendința de a crede că termeni precum „vrăjitorie”, „magie”, „vrăji” își au locul doar în filmele fantastice, poate că este timpul să ne mai gândim din nou. Principalele dicționare descriu vrăjitoria ca fiind  „o putere sau o influență transformatoare aparent magică”  sau, chiar ca  „o mare abilitate sau iscusință într-un anumit domeniu”. Dacă reflectăm un pic și ne gândim mai bine, s-ar putea să observăm că magia/vrăjitoria este prezentă în viața noastră astăzi, mai mult ca niciodată. Magia este un termen folosit pentru a descrie o formă acțiune sau un mod de a gândi care se bazează pe puteri invizibile pentru a afecta evenimente, produce schimbări în situații materiale sau pentru a creea iluzia schimbării . Și asta este exact ceea ce facem atunci când folosim telefoane inteligente, Internet sau Facebook. Pentru oamenii obișnuiți, diferența dintre o vrăjitoare care poate arunca o vrajă asupra unei victime sau una care folosește  deochiul  (o capacitate de a provoca răni, daune sau moarte celor asupra cărora cade) și activitățile noastre de zi cu zi efectuate folosind Internetul pare uriașă. Dar dacă ne gândim mai profund, putem observa că diferențele nu sunt atât de colosale. Ambele astfel de activități  se bazează pe puteri invizibile pentru a afecta evenimentele, pentru a produce schimbări în situații materiale sau pentru a crea iluzia schimbării.   Doar reflectând mai profund ne putem da seama că nu există nicio diferență în esență între cele două. Atât utilizarea internetului, cât și ritualurile complicate ale magiei din Evul Mediu sau din Antichitate folosesc forțe, pe care „ nu le vedem”, dar ale căror putere și consecințe în realitatea obiectivă le putem simți. Și, la fel ca în vremurile străvechi, când anumiți indivizi puteau controla mai bine aceste forțe comparativ cu ceilalți (mulțumită acelor arte pe care le stăpâneau), în mod similar, astăzi, există indivizi care pot stăpâni aceste forțe  ale Internetului , pentru a obține astfel de efecte în lumea reală, într-un mod la care un om obișnuit nici măcar nu ar putea visa.  

Meseriile viitorului  În antichitate, oamenii obișnuiți nu puteau explica relația dintre ritualurile religioase sau actele de vrăjitorie și efectele inexplicabile pe care le experimentau atunci când aveau de-a face cu acestea. Exact în același mod, oamenii obișnuiți din zilele noastre nu pot explica, de exemplu, relația care există clicurile pe care le efectuează atunci când cumpără un produs de pe EMAG, suma de bani rămasă în contul bancar și produsele pe care le primesc prin intermediul unui curier, a doua zi la ușă. Ei pot vedea doar  consecințele  acelor clicuri, dar nu își pot explica ce s-a întâmplat cu adevărat în spatele scenei atunci când au dat acele clicuri. Ei îndeplinesc doar  un ritual (deschide aplicația EMAG pe telefon, caută produsul, bagă-l în coș, indică adresa de livrare, plătește și.... gata!) și așteaptă un rezultat, însă nu controlează forțele, care fac posibile repercusiunile ce decurg din executarea acestor ritualuri  sau clickuri.    

De aceea, Hacking-ul poate fi văzut exact ca o formă de vrăjitorie modernă. Hackerul – întocmai ca un vrăjitor în vremurile străvechi - este capabil să dezlănțuie forțe colosale (astăzi, practic totul este în prezent controlat printr-un computer sau o rețea). El este capabil să omoare armatele inamicului cu doar un clic (de exemplu un ransomware poate paraliza mii de computere care gestionează rachete intercontinentale sau sisteme de comunicații ale unor amate întregi într-o singură clipă), așa cum putea face vrăjitorul antic fluturând o baghetă. Exact cum, pe vremuri, tinerii ucenici învățau despre poțiuni, vrăji și blesteme sub supravegherea unor vrăjitori mai experimentați, abilitățile de hacking pot fi învățate astăzi într-un mod similar. Desigur, nu din pergamente antice, ci folosind metode moderne de predare.

Vrăjitoria însă este practic aceeași; doar ansamblul de metode și recuzita fiind diferite. Hackerul modern nu are nevoie de o baghetă, ci doar de un laptop. Nu are nevoie să învețe blesteme străvechi pe de rost, ci niște lucruri aproape similare pentru unii... cum ar fi sintaxa unui limbaj de programare modern sau niște comezi de scripting bash. Pentru oamenii de rând, nu există nicio diferență între o  incantație Expecto patronum! și un script Python menit să deschidă un reverse-shell pe un computer victimă.   Dar, cum să găsești în zilele noastre o adevărată școală modernă Hogwarts în această  lume de încuiați (în engleză: muggles) care ne înconjoară? Nu este atât de greu pe cât ai putea crede. Există nenumărate resurse pe Internet multe școali unde se poate învăța această magie, unde tinerii (și nu numai!) ucenici au șansa să învețe despre această vrăjitorie modernă numită:  Hacking. Ca și în străvechime, se pot învăța lucruri interesante și de unul singur, dacă îți pică în mână pergamentul corect care-ți prezintă concret cum să execuți respectiva magie, însă prezența unui Maestru care să-ți arate capcanele, care să te ferească de belele a fost mereu și este încă indispensabilă unei astfel de întreprinderi. Cărțile sunt desigur utile; școlile, laboratoarele și facultățile normale, de asemenea. Dar, experiența directă a realizării  magiei reale sub îndrumarea unui Maestru (aka un profesor care știe ce face) este infinit mai valoroasă.

Exact asta facem la Laboratorul de Info. Oferim un loc în care este prezent întregul aparat necesar, unde sunt oferite indicii și unde ucenicii sunt forțați și împinși să învețe prin practică. Ești interesat să te alături acestui Hogwarts modern? Ești la doar un clic distanță de el. Nu trebuie să provii dintr-o familie magică; încuiații  sunt mai mult decât bineveniți. Chiar dacă nu deții cunoștințe în domeniu, sau ai poate doar o experiență limitată, această școală modernă de magie și vrăjitorie a pregătit o cale specială de învățare pentru a te pregăti de decolare în lumea hackingului sau a securității cibernetice. Un click te desparte de a deveni un adevărat ucenic Jedi. Nu vei învăța să mânuiești sabia laser, ci să administrezi sisteme Unix sau să programezi în Python. Nu vei învăța să-ți utilizezi mintea și forța ei pentru a-i face pe cei mai slabi să-ți facă pe plac, ci pentru a apăra rețele cibernetice complexe sau propria rețea de atacurile Lorzilor Sith ( aka hackerii răi care proliferează în ultima vreme).   Te așteptăm să întreprindem împreună această călătorie uluitoare!